1 през 2015. Разговор с Асен Асенов от “Едно” (31.01.2015г.)

За фондация “Едно” мога да кажа само едно и то е, че коренно преобрази културния пейзаж в България през 21 век. Проектите One Architecture Week, One Design Week и One Dance Week се превърнаха в най-важните ежегодни събития в България съответно в архитектурата, дизайна и съвременното танцово изкуство.

След като над десет години София беше дом на Едно и център на всички събития, продуцирани от фондация Едно, през 2013-а екипът се премести в Пловдив. Стъпка, насочена към излизането на модерните тенденции от столицата и създаването на алтернативни центрове за култура в “провинцията.”  Историческо решение, което без съмнение беше решаващо Пловдив да спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019г.

За проекта “Най-добрите” е чест, че г-н Асенов прие да участва в предаването. Все пак, въпреки че той не би го казал за себе си, именно той е експерт номер 1 по темите културен мениджмънт и предприемачество в културните индустрии в България.

Разговорът с г-н Асенов обхваща теми като състоянието на култура и институциите за култура у нас, медиите и ударите срещу свободната журналистика, състоянието на публичните политики в областта на културата, създаването на публики за културно съдържание и т.н.

И още: какво го е вдъхновило да започне с “Едно”? Какво го мотивира да продължава? Какво е научил за себе си през годините, през които “Едно” от малко lifestyle списание израсна до платформа за култура?

Коментираме също миналото, настоящето и предстоящите през годината събития около “Едно”. Ще научите по какви събития през 2015-а работи екипът на фондацията и кои ще са темите, около ще се конструират програмите на трите седмици: седмицата на дизайна, седмицата на архитектурата и седмицата на танца.

Всичко това: в този интересен видеоразговор!

Асен Асенов сглобява пъзела на българската култура
Асен Асенов сглобява пъзела на българската култура

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *