На живо от “Работилницата”: изкуството на Антон Маринов и Евгени Димов (28.12.2014г.)

Майсторите са удивителни. Видях едни интелигентни творци, работещи тук, планиращи, мислещи за развитието на занаята и гордо вадещи българското на световната сцена. 

Ееейййй, големи дзверове сте! С кеф изгледах предаването, дано да е първото от дълга поредица!

Добро предаване се е получило.

Получи се много добро предаване.

Това са някои от първите зрителски отзиви след участието на майсторите гравьори Антон Маринов и Евгени Димов в “Най-добрите”.

 Съвсем справедливо! Вижте сами. 

Преди предаването в кратка дискусия в Google+ няколко души разсъждавахме за трите елемента на риториката – етос, патос и логос. И понеже понякога имам склонност да влагам повече патос от нужното, ако съм на патетична честота бих казал, че Антон Маринов и Евгени Димов са зверовете на гравирането, царете на инкрустирането, титаните на приложните изкуства в България.

С по-скромни думи, бих казал същото, обаче, 🙂 а именно, че Евгени Димов и Антон Маринов са много талантливи и отдадени на изкуството си майстори, които се занимават с ръчно гравиране на хладно и огнестрелно оръжие и го правят на световно ниво. Единият живее в Сопот, другият – във Велико Търново, но с изкуството си те казват неща, разбираеми на всички езици.

Професията гравьор ми напомня, че в древността за мъжете добре украсените аксесоари и оръжия са били израз на високо социално положение, финансови възможности, стил и усет към красивото, а това не се е променило през вековете дори до днес. Защото – както се оказва – дори близкоизточен крал притежава оръжие, гравирано от майстор Евгени.

Как са избрали професията (или тя ги е избрала), кои са тънкостите на занаята и къде е мястото на красивото в практичното ни всекидневие? Какво е по-особеното в камата на Тутанкамон или в моголска кама от Индия? А какво е по-характерно за сопотската школа в гравирането – за всичко това увлекателно ни разказват и показват Майсторите! А Антон дори на живо ни демонстрира гравиране в студиото си.

* * * * * * * *

Ключови думи: изкуство , гравиране , творци , занаят , приложно изкуство .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *