Разговор с активисти от Солидарен център – Варна (23.11.2014г.)

Пряка демокрация. Хоризонтална структура. Икономика на споделянето. Какво е това? Не, не е приказка от 1001 нощ, а е истинска инициатива, която се случва в България – тук и сега. В Солидарен център – Варна.

Той е средище за общности, в което участниците в различните дейности доброволно и солидарно покриват разходите за наем, отопление, осветление и вода.

Курсове по чужди езици, музикални уроци, фестивали, танци, кулинарни курсове, свободен пазар, занимания с изобразителни изкуства, беседи на обществени теми, дори психологическа група за взаимопомощ – всичко е под един покрив, в споделеното пространство на Солидарния център във Варна.

Може би най-близо до този модел организация е читалището, но има няколко разлики:

  • Солидарният център е неформален, дори не е регистриран в съда.
  • Всичко се прави от доброволци, без субсидиране, без щатни служители, без да се разчита на финансиране с публични средства.
  • Вземането на решения е основано на принципите на пряката демокрация. Всички са равни, всички имат глас. Няма ръководство.

Солидарни и свободни по свой избор – такива са активистите от центъра, заели се с това едновременно възрожденско и футуристично начинание. Трима от тях – Яница, Евгени и Искрен – участват в предаването и разкажат повече за своите каузи и идеи и доказват, че идеалите могат да се превърнат в действие. Диагнозата на Евгени е вярна – на хората им липсва инициативност, което е резултат от комунистическия режим и от т,анр ни демокрация. Вярно е обаче и лечението, което тримата предлагат – да бъдат пространство и израз на промяната.  По средата на предаването се включва и възрастната Госпожа Божана, която дава изключително мъдри и проникновени мисли за активизма, за доброто и красивото в душата, мислите и делата на човека.

keep calm
Заедно с активистите от Солидарен център – Варна 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *