История

През пролетта на 2013-а направих първото си излъчване в Google hangouts. След това – още няколко. В хенгаутите много ми харесваше това, че обикновени хора, общности и групи могат сами да създават и споделят съдържание и да представят на света какво правят, в какво вярват и към какво се стремят. От самото начало ме привличаше това, че

онлайн излъчването може да е средство за социална промяна.

Постепенно назря идеята да направя истинско предаване. Първоначално бяхме двама души, но другият човек започна нещо друго, което му беше по-важно. Останах с един сайт и с една идея. 

И така през 2014-а “Най-добрите” се роди. 

“Най-добрите” отразява много от мен.

Първо, защото имам такова самоусещане – за мисия да служа на обществото, за това, че имам собствен път, по който да вървя и за това, че мога да вдъхновявам други хора с личен пример. Може да звучи наивно, а вече не минавам за съвсем млад, но е така. Второ, защото от години съм въвлечен в различни каузи и инициативи и искам други хора като мен да имат място, където да говорят пред света. И трето: за разлика от повечето медии, аз често показвам малки, на пръв поглед назначителни начинания, но според мен много от тях са истинските основи на общественото развитие. Като аматьорския Солидарен център във Варна, който издържа само една година, като триколките на Георги Пейков от Пловдив и като гравьорите от сопотския еснаф. Такива малки гласове имат право да стигнат до повече хора. “Най-добрите” помага за това.

За да постигна мисията си, се обърнах към някои от т.нар. мейнстрийм медии (от тези с по-положителен публичен образ). Предложих им да отразяват някои от предаванията ми, а ако искат – да вградят видео в сайтовете си. Безплатно. Първо писах на една позната от онлайн медия, която сега се изявява и в телевизия. Не ми отговори. Писах на друг – попита ме “Каква е тази медия, какъв е този формат?” и изглежда форматът на медията ми му се стори твърде маловажен, за да се занимава повече. Трети препрати предложението ми за сътрудничество до маркетинг отдела на медията, а оттам – ни вест, ни кост.

Така че се оправям сам. Следвам съвета на Артър Аш:

start
Започни от там, където си. Използвай това, което имаш. Прави това, което можеш.