Уроци по история или уроците на историята? За историческия подкаст на Ерик Холзи и Мартин Христов (11.01.2015г.)

Историята е дисциплина, която лесно се превръща от “научно” в “бойно поле” на нации и идеологии. Различните страни разглеждат едни и същи събития по земетръсно различни начини.

А как да разбираме българската история? Постоянно кроена и прекроявана, писана и пренаписвана, българската история се превърна в ябълка за раздора не само за учените (де да беше така!), но и за политиците (и от там – за гражданите и народите).

Как да намерим често невидимата граница между обективно и субективно в тълкуването на историята си? Нека опитаме да разберем това през очите на екипа, създал The Bulgarian History Podcast – американският историк Ерик Холзи  и българският IT-специалист Мартин Христов.

“The Bulgarian History Podcast” e сайт, на който двамата ентусиасти качват аудио записи на оригинални подкастове за историята на България, записани на английски език. Целта на проекта е да даде достъпна и обективна (при цялата сложност на този критерий) информация за историята на страната ни както на чужденците, така и на интересуващите се българи, които владеят английски език.

Радващо е, че създателите на сайта дават възможност на потребителите да участват с мнения и предложения при разработването на отделните епизоди. Положителен е стремежът да представят събитията в по-широк контекст, например в един епизод накратко се разказва за засилването на сръбската държава. Този контекстуален и сравнителен подход би ни помогнал да погледнем в цялост събитията и процесите на Балканите… Да, както знаем, на Балканите всички сме “по-по-най” от другите, но само ние имаме абсолютно необорими основания да мислим така. 😉

Освeн за история, говорим и за живата на двамата младежи. Ще научите повече за това какво е довело Ерик в София, какво е задържало Мартин тук, и за историята на чудесния им исторически подкаст. Ще можете да се насладите също на упорството на Ерик да говори на български, което прави малките му грешки всъщност очарователни. Нека допълня, че Ерик е експат – той е избрал да учи в Европа и да живее в България. Любопитно ще е да чуем и видим страната си през очите на човек, който обича България, но я е обикнал по различен начин от нашия. Дали това му показва различна картина?

Ще разберете в този разговор!

————————————————————————————————————-

Предаването може да се гледа и през мобилни устройства, като отчита малък трафик!

Разговор с Ерик Холзи и Мартин Христов за техния уникален исторически подкаст.
Разговор с Ерик Холзи и Мартин Христов за техния уникален исторически подкаст.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *