Бояна Петкова за “Макове за Мери” (03.05.2017)

Коя е Бояна Петкова?

Д-р Бояна Петкова е създател на фондация “Макове за Мери“. Завършила е медицина в Германия и се върнала обратно в България, за да работи и живее тук.

Работата й като педиатър и животът й по стечение на обстоятелствата се преплитат и водят до нейната кауза.

Какво прави Бояна Петкова?

Д-р Бояна Петкова и “Макове за Мери” изнесоха в битката за една законодателна промяна – един единствен мъничък текст, за който се бориха две години.

Благодарение на нея мъртвородените деца да не бъдат третирани като биологичен отпадък. Колко малка на пръв поглед промяна, а каква планина от трудности трябваше да изкачат и колко силен нагледен пример е това за хуманността на едно общество. Благодарение на Бояна Петкова и нейните съмишленици, днес децата, починали при раждането, имат право на име и погребение.

Защо е важно?

Защото е хуманно. Защото е справедливо. Защото така трябва. Сигурно можете да си представите, а може би познавате хора които са загубили детето си преди, по време на раждане или малко след това. Когато една майка носи детето в утробата си дълги месеци, когато му говори, когато с таткото мислят имена и гледат снимките от видеозона, и когато накрая нещо се обърка страшно. Децата умират преди раждането, по време на раждането, или малко след това, но и в трите случая усещането трябва да е като пропадане в бездна, като че ли човек иска да умре заедно с детето си. Така поне си го представям аз, и затова толкова силно и емпатично преживявах кампанията, която д-р Петкова и “Макове за Мери” водиха. Промяната, която те постигнаха, не премахва мъката на родителите (нищо не може да я премахне), но поне показва разбиране и съпричастност с нея. Днес фондацията продължава своята хуманна дейност, като реализира различни дейности за подкрепа на родители, преживели интраутеринна или перинатална смърт на дете. Това е да те е грижа за другите. Ето тази тежка тема ще обсъждаме с Бояна Петкова. Не обещавам да е лесна, нито лека, но е необходима и значима. Защото това е “Най-добрите хора, каузи и идеи”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *