Фрийлансърът и свободата (06.06.2016г.)

В България все по-често използваме думата “фрийлансър”. Това е свободният професионалист, волнонаемникът, необвързан с работодатели, който избира да работи за себе си. В миналото използвахме израза “свободна професия”, но тогава в това определение се включваха много малък брой регулирани професии, като адвокати и архитекти. Днес, с бума на предприемачеството у нас, расте и броят на хората, които продават знанията и уменията за определено време, вместо да стават постоянни служители на компания, организация или институция. Това им дава творческа свобода, гъвкавост, разноообразие, контакти… все хубави неща. Поне на пръв поглед. А на втори поглед пред фрийлансъра стои не само свободата, но и отговорността да се грижи за себе си, да създаде собствена бизнес ниша, да се бори с конкуренцията за вниманието и оценката на клиентите, в края на месеца да намери пари за сметки и осигуровки.

Ето защо, дори да звучи примамливо човек сам да си бъде господар и да има гъвкаво работно време, далеч не всеки е готов да поеме рисковете на фрийлансърството.

Затова в Най-добрите поканих трима фрийлансъри от различни професионални области, които разказват за работата си и защо са решили да работят за себе си. Какво им дава смелост, какво ги вдъхновява, кои са предимствата и недостатъците на свободната професия според тях?

Това ни разказаха Нина Трънкова, Елица Христова и Валери Гюров.
Кои са те? 

Нина Трънкова е експерт по онлайн присъствие и дигитална комуникация. Тя помага на професионалистите да подобрят представянето си в социалните мрежи, за да са по-забележими. Как го прави ще откриете в сайта, ФБ страницата и профила й в Гугъл+.

Елица Христова е дигитален артист и илюстратор, който развива собствен стил и следва мечтата си да превърне създаването на изкуство в професия. Достъпна е чрез блог, Фейсбук и Гугъл+.

Валери Гюров е архитект, дизайнер на градски пространства и активист за подобряване на градската среда. Известен е от сдружение Трансформатори, бранда Урбаник и проекта СоцМуз. Ще го намерите във Фейсбук.

Цялото предаване:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *