Георги Бърдаров за “Аз още броя дните” (23.11.2016)

Доц. д-р Георги Бърдаров е от поколението талантливи млади български учени, избрали да се развиват на попрището на научното знание дори в съвременните не особено приветливи за науката и образованието условия.

Доц. Бърдаров е заместник декан на Геолого-географския факултет на СУ “Св.Климент Охридски” и любимец на студентите, но търсещият му дух го отвежда към какви ли не нови поприща. Той е състезател по петанк и един от създателите на петанк общността в България; един от авторите на въпросите за “Стани богат”; компетентен събеседник по теми от футболната история на “Левски”, България и света; и не на последно място – най-запаленият почитател на Уругвай в България. И водещият принцип на всички негови занимания е безкомпромисен:

когато правя нещо, правя го както трябва да се прави!

И въпреки, че заслужава да бъде популярен с всяка от споменатите роли, Георги стана национално известен като победител в риалити форматът на БНТ 1 “Ръкописът” – състезание под надписване на писатели. Тази година видя бял свят дебютният му роман –

“Аз още броя дните”.

Историята разказва за трагичната любов между сърбин и боснячка по време на постюгославските войни през 90-те години на 20в.

Цялото предаване:

В това не толкова далечно (колкото ни се иска) време, съседи и приятели застават едни срещу други, подбудени да се мразят от своите лидери – политици, диктатори и популисти. В морето от междуетническа и религиозна омраза, която залива Босна и Херцеговина, лодките на любовта лесно потъват. Трагичната съдба на Давор и Айла съвсем не е единствената – те са събирателен образ на много семейства и влюбени двойки, които мирът събра заедно, а войната раздели.

Останалото е мълчание. И въпроси, чиито отговори търсим в себе си.

Накъде отива светът ни в епоха, когато повече се пише и по-малко се чете? Докога ще броим дните и не изтече ли времето на човечността в близки до България земи? Какво кара един учен да пише проза и какво е посланието му към читателя? За това, и за още много много неща говорим в “Най-добрите” с писателя Георги Бърдаров.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *