Георги Пейков и колелата на надеждата (10.01.2015г.)

Преди 8 години на Георги Пейков му хрумнала гениалната идея да произвежда триколесни колела. Да се занимава с колела му било старо хоби, но в производството започнал от нулата – в личния си гараж, без капитал, без подходящите инструменти, без опит. С труд, постоянство и вдъхновение обаче напреднал. Днес Жоро не работи в малкия си гараж, а заема работилница в Южната промишлена зона на Пловдив, а триколките с марка Ecotrike БГ вече са 500. Но това са само общите факти от историята. Зад тях стои нещо много по-важно – че бизнесът на Жоро е предприятие с огромно социално значение. Защо ли?

Защото Георги Пейков произвежда не какви да е триколки – това са индивидуализирани терапевтични велосипеди за деца с увреждания и специфични заболявания. Той е единственият в България. Стотици семейства разчитат на работата му.

Хората, които са се срещали с него и с работата му, наричат произведенията му “колелата на надеждата” и “чудото на Жоро”. Има защо: триколките на Георги Пейков отговарят на специалните нужди на деца с церебрална парализа, със Спина Бифида, синдром на Даун, дистрофия на мускулите, епифизарна дисплазия и на всички други с нарушения във вестибуларния апарат.

Но всеки уред или инструмент, създаден по индивидуална поръчка, е с уникални характеристики, които го оскъпяват. Жоро се опитва да поддържа най-ниските цени, а понякога дарява триколки на детски заведения, но за много семейства нужните им колела остават недостижим лукс. За съжаление, държавата не подпомага семействата за закупуване на колелата, защото за разлика от ивалидните колички, те не се броят за помощни средства за хора с увреждания. Научавайки това, българската емигрантска общност около училище “Звънче” в Лондон започва да събира пари, за да помогне на повече български деца със специални нужди да имат своите терапевтични велосипеди и да се придвижват по-свободно и здравословен начин.

Това е красива история, която вдъхновява и дава надежда!
Повдига и въпроси, които задавам в предаването.

Започваме 2015-а с разговор с Георги Пейков от Пловдив за неговите терапевтични велосипеди, които дават надежда и радост на стотоци български семейства.
Започваме 2015-а с разговор с Георги Пейков от Пловдив за неговите терапевтични велосипеди, които дават надежда и радост на стотоци български семейства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *