Разговор с Иван-Александър Кютев от Фабрика за градско изкуство (02.11.2014г.)

По хлапашки дръзко и хъшлашки,
(но любезно, не просташки!)
започнах Най-добрите днес,
с човек, що буди интерес:

със царско име се зове,
изкуство градско той кове!

Пълният запис на разговора ни с Иван-Александър Кютев – координатор на инициативата “Фабрика за градско изкуство” в София. Говорим за култура, за свободни артисти и за това как да се прави изкуство.

Иван-Александър Кютев

е сред представителите на новата вълна български артисти, които прекрачват границите на установените разбирания за “изкуство” и опитват да пренесат творчеството от музеите, залите и галериите  в рутинните и монотонни човешки дейности и градски пространства.

Иван – Александър е координатор на инициативата

“Фабрика за градско изкуство”,

която пък е част от по-голямата идея “Зона Култура”. Фабриката е физическо и духовно пространство, което съществува от началото на годината и дава възможност на много творци да работят по идеите си и да ги споделят с публиката. Впечатлението ми от работата им се изразява в три думи: силно, автентично изкуство!

Шест етажа синергия.

Там, в споделеното пространство на бившата индустриална сграда, намират подслон актьори, художници, скулптури, фотографи, майстори на приложни занаяти, куратори на изложби и организатори на социални събития. Шест етажа синергия. Може би така трябваше да започна тази статия за мястото, където резултатът от обединяването на отделните елементи многократно надвишава сумата от автоматичното им събиране.

Трудно ми е да извадя само една ключова фраза или израз от многото важни неща, които Иван-Александър каза. Затова ще споделя само цялостното си усещане: това е страхотен човек, част от страхотна общност от хора, които са се заели само да се оправят, без да разчитат някой друг да свърши работата им. Реалисти ли са, утописти ли си, оптимисти ли са, или просто са луди глави, които правят нещата, за които повечето от нас биха поклатили скептично глави: ” А, не, тази работя няма да стане!” А човекът с царско име сякаш ни казва: “Кога ако не сега, кой, ако не ние?” и това послание ни дава надежда за цяло поколение.

Повече за ФГИ – в нейната Фейсбук страница.

За "Най-добрите" беше чест Иван-Александър Кютев да e участник в първото предаване!
За “Най-добрите” беше чест Иван-Александър Кютев да e участник в първото предаване!

One comment

  1. Много ми хареса предаването. Пожелавам успех на поредицата!

    Оказа се, че имам приятели, които вече са заели своето пространство във “Фабриката” , а аз не знаех. Благодаря за интересната тема, чудесните въпроси, снимките и малката изенада на живото предаване ( няма да разкривам, нека всеки да я открие сам).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *