Кой яхна козата на баба Дора?

На 18 юли бях в София за ден и когато минавах през центъра на града, засякох този интересен протест в така наречения “триъгълник на властта” – пространството в началото на “Цар Освободител” и “Дондуков”, където се намират президентството, Министерският съвет и част от Народното събрание. Излъчих протеста в реално време през Фейсбук, а сега го има и в канала на предаването в YouTube.

По плакатите изглеждаше, че е протест срещу “унищожаването на животновъдството” в България, очевидно вдъхновен от действията на Българската агенция по безопасността на храните за справяне с откритата чума по овцете и козите в няколко странджански села. Унищожаването на стадата отключи много емоции, най-вече гняв и тревога, а в такива ситуации хората оставят разума настрана. Видеото и снимките на плачещата баба Дора с една от нейните кози трогнаха, но и разяриха мнозина, и дадоха старт на всевъзможни абсурдни тези. Примерно:

  1. ЕС и правителството искат да затрият селското ни стопанство (макар че собствниците на убити животни ще бъдат компенсирани точно от ЕК), за да оставят хората без препитание, да ги принудят да се изселят и да заселят района с мигранти от други страни.
  2. Същото, само че целта не е заселване на мигранти, а да се отцепи Странджа и да се даде на Ердоган, сиреч на Турция.

От тук емоциите сред някои сънародници избуяха и те скочиха да бранят нацията и държавността, по думите на поета:

“…всякой гледа само да бъде напред
и гърди геройски на смърт да изложи,
и един враг повеч мъртъв да положи.”

И за кого е ползата?

За тези, които вместо да търсят решение на системен проблем, който може да се случи по всяко време, при всяко управление, отново избраха да правят политика.

Темата за чумата по животните в Странджа е едно,

темата за отговорността и за справянето с проблема – друго, а темата за използването на човешките емоции – трето… Аз разбирам от козевъдство толкова, колкото поне 95% от хората в България – сиреч нищо не разбирам, – но разбирам много добре, когато някой се опитва да използва обстановката за политически цели.

За България вирусът на политиканството е по-опасен от вируса на чумата по козите и овцете.

От видеото ще видите как кризите и проблемите се използват като политическо оръжие. В една от поддържащите роли ще видите бившия министър на земеделието и депутат от АБВ проф. Иван Станков, а в тълпата… вероятно в ролите на обикновени граждани, ще видите председателя на БСП Корнелия Нинова, бившия външен министър от БСП Кристиян Вигенин и всевъзможни други политически фигури. Ще видите контра-протестърката на БСП от 2013г. Нина Гергова, която бранеше избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Ще видите прочулата се с липсата на добро възпитание червена бабичка Мадлен Кирчева. Ще видите бившия политик и настоящ журналист Димитър Байрактаров – преди депутат от НФСБ, а сега партньор на Бареков в новото им предаване по Евроком. Ще видите също и протестиращи татуирани млади “овцевъди” и “козевъди”, които според мен никога през живота си не са доили овца или коза, но това не ги спира гръмогласно да се възмущават. Много интересни неща ще видите и чуете, заслужава си да останете от първата до последната секунда!

послепис:
Бях на по-малко от метър от г-жа Нинова и ми направи впечатление как е гримирана. Това не беше деликатният фон дьо тен, който обикновено жените си слагат, придружен с лека очна линия за подчертаване на изразителността на очите. Г-жа Нинова беше тежко гримирана с онзи грим, който се използва в телевизионнните студиа и прави сниманите лица по-телегенични. Г-жа Нинова не беше отишла спонтанно – тя се беше подготвила за това събитие и знаеше, че ще я снимат телевизионни камери и фотоапарати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *