Как да бъдем по-ефективни? Разговор с психолога Георги Георгиев (22.10.2016)

Всички имаме 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината (освен ако не е високосна), но някои от нас напредват и постигат целите си, а други остават на едно и също ниво. Защо е така? Нали всички имаме едно и също време? Как някои успяват, а други – не?

С по-добра

организация на всекидневието си

можем да бъдем по-ефективни и да постигаме повече. Поне така твърди Георги Георгиев, създател на методиката “Лична ефективност”, с когото разговаряме за това как можем да живеем по-ефективно и целесъобразно.

Георги разказва как е стигнал до идеята да разработи своя метод, защо е важно да управляваме времето, как можем да си поставяме цели, как можем паралелни да работим по постигането на няколко значими за нас неща.

Вярвам, че след като гледате предаването, ще разберете как е било възможно Моцарт, Кант и Едисон да са толкова продуктивни и да постигнат толкова много в рамките на един живот. Ще видите, че творческата плодовитост на учени като Зигмунд Фройд не е чудо, а резултат на организация. Фройд, който всекидневно следвал строго разчертан график от сутрин до вечер и работил активно с пациенти, намирал време да осмисли теорията си и да напише доста значими книги. Ето това е лична ефективност! След това видео ще стане ясно, че не възрастта, а

изградените навици носят успеха –

както в случая с Конрад Аденауер, който станал министър председател на следвоенна Германия на почти 73-годишна възраст и работил всеки ден активно на тази отговорна позиция до 87-годишна възраст?

Разбира се, може да кажете, че някои хора просто се раждат с дарбите си. Но не може ли освен с дарби, тези хора да са успели по-добре да подредят живота си, да определят целите си, да им се посветят напълно, да изхвърлят ненужния багаж (второ- и третостепенни цели)?

Всъщност… възможно е. Дори да не сме се родили гении като Моцарт и Кант, и да не можем да постигнем това, което са направили те, ние можем да работим съзнателно и постепенно, за да създадем този живот, който желаем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *