Медийно око – Красимир Гаджоков за дезинформацията и манипулацията в интернет (13.03.2017)

Красимир Гаждоков e българин, който от 21 години живее в Канада. Казва, че от Канада България му изглежда сякаш не желаем да се учим от опита на страните, като които искаме да бъдем. Затова се е заел да бъде промяната, която иска да вижда в България и развива различни инициативи за развитие на гражданското съзнание, критичност и активност.

През 2016г. Красимир Гаджоков създаде проекта “Медийно око” – начинание в обществена полза, за което не получава възнаграждение. С помощта на блогъра Комитата, Гаджоков извършва мониторинг на съдържанието и собствеността на различни български информационни интернет медии. Оказва се, че някои от най-големите и често посещавани новинарски сайтове често нямат изяснен собственик и че с подхода си при съставянето на новини, системно подвеждат и манипулират читателите. Колко мислите са тези сайтове? От 410 активни сайта, 216 са анонимни!

Когато преглежда съдържанието им, първото, което прави впечатление на Красимир, е че техният тон. Тези медии постоянно насаждат няколко нагласи:

  • в България няма промяна,
  • нищо не може да се промени,
  • всичко е безнадеждно,
  • гражданските активисти винаги са платени от някого.

По този начин лъжемедиите отблъскват хората от желанието да се включват в обществените процеси, да бъдат активни и да гласуват на избори. В резултат от това, на изборите обикновено гласуват твърдите ядра, които запазват статуквото.

В предаването обсъждаме различни примери за дезинформация, умишлено манипулиране на общественото мнение и моделиране на нагласите на обществото чрез слухове. Логично, бумът на тези лъжемедии е през 2013-а година, когато хиляди граждани протестираха срещу избирането на Пеевски за шеф на ДАНС. Лъжемедиите са много активни и когато има избори, като постоянно се стремят да формират определени политически и социални нагласи сред гражданите. Освен за вътрешнополитическа употреба (примерно в служба на Пеески и модела #Кой), лъжемедиите все по-често се намесват със статии по международни теми и геополитически въпроси – най-често в полза на путинова Русия. И когато лъжат за събития в България, и когато лъжат за събития в чужбина, ползите от тази пропаганда са винаги за про-путинските политически формации.

В края на разговора ни, Красимир Гаджоков даде някои препоръки към потребителите в интернет за “пресяване” и критичен анализ на информацията, която срещат. Аз пък препоръчвам да инсталирате приставката на Медийно око за браузъри.

И един малък повод за гордост: г-н Гаджоков избра да покаже за първи път пред българска публика работната версия на проекта “Медийно око 2.0”, по който работи сега. Скоро ще е готова и достъпна онлайн, а сега й се порадвайте на снимка:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *