Малки гласове: Независимите медии в информационната джунгла (14.07.2016)

В България все повече медии се концентрират в ръцете на все по-малко хора. Медийната империя на Пеевски и кръговете около него притежава телевизии, уеб сайтове и вестници, а чрез Lafka владее вече и по-голямата част от разпространението на печатни издания в страната. По-опасното е, че империята използва своето превъзходство и предимство пред останалите (при това получени не чрез бизнес умения, а чрез управленска подкрепа), за да заглушава обективната журналистика, да представя изкривени гледни точки, да въздейства на общественото мнение.

България в класацията на свободните медии

Медийният плурализъм (наличието му и още повече липсата му) става за кратко водеща тема всяка година, когато излиза годишната класация на свободата на медиите. В последното издание на класацията, изготвяна от “Репортери без граници”, България е 113-о място по свобода на медиите от общо 180 страни.

Очевидно е, че сегашният модел на съществуване на медиите у нас е дисфункционален. Какви са причините? Какво е лечението? Какви са алтернативите?

Една от алтернативите е създаването на нови медии. Как се създава независим медиен проект и как той може да намери мястото си под слънцето?
Как обществото ще чуе малките гласове на малките независими медии?

Малките гласове, които търсят своята публика

clipboardТези въпроси ме накараха да направя предаването “Малки гласове: Независимите медии в инормационната джунгла”. В него говорим с трима души, които имат какво да кажат. Те са част от независими медийни пректа, които опитват да заемат и разширят пространството на нормалното говорене по сериозните теми, вълнуващи обществото: Елена Маркова от Street Watch, Руслан Трад от Intidar и КлинКлин, и Петър Захариев от dВерсия.

Техните медии са сравнително млади и малки, нямат огромен трафик, нямат големи и платени екипи. Елена, Петър и Руслан се справят сами в сложната пазарна ситуация, без финансов ресурс, за да наемат автори, без да изплащат хонорари. но темите, които обсъждат, и начинът, по който го правят, са нужни на нашето общество.

Приятно гледане:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *