Михаил Екимджиев за правото и справедливостта (29.08.2018)

Михаил Екимджиев и колегите му от адвокатска кантора “Екимджиев и партньори” са републиканските шампиони по спечелени дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Повече от 20 години Михаил се е посветил на мисията да защитава и утвърждава правата на човека като основна ценност на българското общество. В професионалния му път виждаме някои от най-знаковите и преломни като значение решения на Европейския съд за правата на човека относно неправомерни действия на българската държава и институции срещу български граждани и юридически лица. Той е пионер, постигнал редица прецеденти, благодарение на които днес правата на всички нас като граждани са по-защитени.

Това интервю представя дълбоките разбирания на Михаил Екимджиев за правото и за ролята на институциите в съдебната система, но то има и личен характер – например ще научите неща, които Михаил не е споделял публично – как е избрал правото, кои филми са го вълнували като ученик, защо се занимава с европейско право. Говорим за ролята на прокуратурата и на главния държавен обвинител Сотир Цацаров в някои порочни съдебни практики, донесли на българското правосъдие лоша репутация (по принцип говорим за злоупотребата с независимостта на системата, а като конкретен пример разглеждаме историята на Максим Савов), както и за приноса на министър – председателя Борисов в осъждането на България в Страсбург (конкретният пример е взривяването на Тодор Димов – Чакъра от Харманли, разпоредено от Борисов като главен секретар на МВР). Накратко коментирахме и темата за КТБ и защо прокуратурата всъщност не иска Цветан Василев да дава показания.

Основното чувство, с което излязах от това интервю, беше радостта, че съм говорил с човек, за когото правото е мисия и за когото всекидневната работа е материализиране на тези ценности, идеи, принципи и убеждения, благодарение на които днес Европа е по-добро, по-справедливо и по-мирно място за живот. А покрай нея – и България, макар и много-много по-бавно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *