Негушево и историята на един референдум (29.06.2016)

Участвали ли сте в местен референдум? Колко пъти сте чували за такъв референдум в България. Предполагам, че в 9 от 10 случая отговорът ще е отрицателен. Защото у нас не е част от политическата култура гражданите да участват във вземането на решения.

Благодарение на инициативността на жителите на село Негушево, през 2011г. в община Горна Малина на местен референдум избирателите отхвърлиха инвестиционните намерения за откриване на нова кариера. Негушевци защитиха своята чиста и красива природа и предотвратиха унищожението на едно райско кътче само на 30 минути от шумния център на София. И не само това: те станаха по-сплотена общности, изградиха своя социален капитал и въздействаха на формирането на местни политики!

Темите в предаването:

Clipboard08
Каменното дърво в Негушево, изградено в чест на успешния референдум от Михаил Танев.

Как се стигна до успешен местен референдум и как се изгради сплотена общност от съмишленици? Как негушевци успяха да се обединят и да се организират за действие? Как мобилизираха външна подкрепа и убедиха всички останали села в общината да ги подкрепят? Какво се промени от тогава в Негушево и какво се случва днес в това прекрасно място? И как опитът от референдума в община Горна Малина може да се използва от други общности в страната, за да отстояват своите права и своя начин на живот?

Ще научим от трима души, които ръководиха инициативата през 2011г. Те са: експертът по социални медии Нина Трънкова, експертът по връзки с обществеността Надя Белчева и местният лидер (и художник) Михаил Танев. Вижте ги:

– – – – – – – –

Това предаване стана възможно с изключителната комуникационна и логистична подкрепа на Нина Трънкова, за което сърдечно благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *