Интервю с Николай Колев – Босия (06.07.2018)

На 12 юни 2018 година Николай Колев – Босия публикува в блога си декларация до президента, че на следващия ден започва гладна стачка. Предишните му действия останали безрезултатни и затова решил да действа по този краен начин. От тогава тече четвърта седмица. Не споделям методите му на протест, но ми се струва важно да го чуем и да опитаме да разберем защо и как е стигнал до тук. Така че – ето го Николай Колев – Босия. Не говорим само за гладната стачка – говорим за повече неща, а стачката е по-скоро повод и финален щрих.


От интервюто ще научите:

За миналото на Босия

Николай Колев – Босия  е роден в Стара Загора. Дисидент – ветеран от времето на комунистическия режим, поет и неконтролириум от никого претестиращ човек. По собствения му разказ, преди 10 ноември 1989г. е вкарван три пъти в затвора, без да е осъждан. За нрава на Босия можем да съдим по това, че има навика да замерва народните представители пред парламента с домати и яйца. Впоследствие беше оправдан за тези деяния, което ги превръща в опасен прецедент. 🙂

За вярата на Босия 

Интересно беше това изказване – че в началото на прехода българите имали надежди, но не и вяра. Сам той се определя за християнин – богомил. Смята материалното и тялото за незначителни, животът сам по себе си не е ценност, а духът е важен – духовността е това, което остава след нас.

Защо е стигнал до гладната стачка

Поводът за гладната стачка е решение на транспортния министър Ивайло Московски да възстанови на работа служители на ДАИ, за които имало данни за корупция. 12 от общо 16 изпитващи инструктури в София били арестувани и споследствие уволнени, но след това тихомълком възстановени на работа. За сметка на това бил уволнен предишният ръководител на ДАИ – София Кънчо Димитров, съдействал на ГДБОП за разкриването на схемата за продажба на шофьорски книжки. Ето защо Николай Колев иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски.

Данните за корупция в ДАИ (поделение под шапката на Министерството на транспорта) не са от вчера. Отразявани са от bTV, а самият министър се е изказвал смело как ще се бори с корупцията в подразделенията на министерството.

Не пропуснах да попитам също така защо според Босия националните медии не го отразяват. Поисках да коментира и публикацията на президента Радев във Фейсбук от предишния ден. С нея президентът призовава дисидента да прекрати гладната стачка, защото “България има нужда от Вас.” Босия обаче не се трогна от това и заяви, че съветниците, които са писали текста от името на президента, са завършили помощно училище. Както стана ясно, той предпочита президентът да го покани в президентството и да говорят лично.

Интересно интервю се получи, без предварителна организация и подготовка. А прав ли е Босия, крив ли е – съдете сами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *