По следите на изгубеното минало с археолога Станислав Илиев (18.01.2015г.)

Чудили ли сте се как са се появили разказвачите в древни времена? Онези хора, около които се тълпели малки и големи и в захлас слушали бивалици и небивалици. Представете си зимна вечер в колибата, огънят гори, а децата, затаили дъх, са вперили очи в разказвача на истории. Имало едно време…

Навярно разказвачите са се появили, защото прадедите ни са имали потребност да споделят и предават знание, идентичност, забавление, мъдрост…

Ако не се занимаваше с археология  и ако живееше в миналото, Станислав Илиев сигурно щеше да стане праисторически разказвач.  Той е от хората, които могат с часове да ви омайват с пленителни разкази за живота на хората едно време – такъв, какъвто го разкрива археологията. При това – без лъскави и помпозни изрази, без злоупотреба с принципите на науката археология, единствено въоръжен с научната си коректност и с желанието си по достъпен начин да сподели знанията на своята романтична и трудна професия.

Професия, при която за практикуващите я без преувеличение можем да кажем, че се са “задълбали  в работата си” или че “ровят” в калта, за да си вади хляба.

Тръгваме по следите на изгубеното минало със Станислав и неговата работа. Как работят археолозите? Какви изследователски методи използват? Конструират или си въобразяват миналото? Долмени, артефакти, разкопки, археология, хипотези, иманяри  – всичко това е представено прекрасно в това научнопопулярно предаване! 

puzzle3
Станислав Илиев ни показва как археолозите сглобяват пъзела на миналото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *