Праистория: светът преди “Най-добрите”

Geek-boy-2Скъпи читателю и зрителю,

Най-добрите е чистак нов проект, но си има идейна предистория.

Тя е скрита в блога НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ РОЛЕВИ МОДЕЛИ, който направих през 2011г. Тогава опитах да защитя неговото “основание за съществуване” в страницата За смисъла

Веднъж моя позната каза, че би искала детето й да расте с Идеали и Герои. Защото те ще му дават ориентир. Защото ще има примери, с които да се съизмерва, докато расте и се превръща в мъж. В психологията ги наричаме референтни личности или ролеви модели. 
Новите ролеви модели на България има за цел да търси и представя ангажирани българи от 21 век – хора с глобална перспектива, широкомислещи и отворени към света, които с дейността си създават промяната в нашето общество и вдъхновяват други да правят същото. 
Тези хора, колкото и да са различни и с колкото и различни неща да се занимават, в крайна сметка са обединени от едно – те са намерили личен смисъл, те имат идеали и идеи в живота си. Те са доказателство, че има каузи, на които си струва човек да посвети. 
А децата наистина имат нужда от Идеали и Герои. 
Възрастните също.

Предполагам, че една от причините да се заема с тази тема, е че израснах в среда, в която винаги се е говорило за герои. Израснах с разказите за личности, които са служили на идеали и са се борили за тях. Когато пораснах, осъзнах, че не можем всички да правим велики дела, но е достатъчно да започнем да променяме по мъничко света около себе си. Сам опитах да правя това, и неизбежно започнах да се оглеждам за себеподобни. И реших да споделям, че има такива хора. Така далеч преди много други, блогът “Новите ролеви модели на България” представи архитекта Делчо Делев от сдружение “Трансформатори” и еколога Тома Белев от “Зелени Балкани.”

Може би ще попиташ “А защо ти, +Georgi Stankov, не продължи с ролевите модели?” Мисля, че има поне две причини да не продължа:

Първо – липсваше ми самодисциплина и постоянство, а нищо не се получава без тях, и

Второ – на хоризонта я нямаше +Teodora Petkova, покрай познанството с която изникна идеята за Най-добрите. 

Трето – нямаше го и Google+, койтo с Hangouts направи революция (не се шегувам!) в общуването и споделянето на знания, практики и идеи сред хората по света.

Сега блогът е част от личната ми история в търсенето на добри хора, каузи и идеи, и в подходящия момент споменът за него се прероди като Феникс, за да зададе посоката и стрелката накъде да вървим.

Сега ще го оставя в Залата на славата и сега ще продължа по нов и вълнуващ начин – с видео предавания. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *