Рошавата поезия на Роберт Леви (24.04.2017)

Роберт Леви: “Аз вярвам в Бог”

През годините Роберт Леви достигна култов статус като събирателен образ на много и различни неформални движения, проявили се под някаква форма в България през последните 30+ години. Той е носител на разнообразни и понякога трудни за събиране на едно място елементи от начина на живот на поколенията на 50-те и 60-те в Западна Европа и особено в САЩ, които свързваме със субкултурите на битниците и хипитата –  като започнем с най-очевидните неща във външния вид и поведението, като дългата коса, облеклото, пътуването на автостоп и спането в спален чувал на морския бряг, преминем през по-малко масови дейности като политическото говорене и гражданския протест, и стигнем до по-софистицирани и “бутикови” занимания като поетичните четения в малки посветени кръгове, писането на песни, въобще създаването и споделянето на духовна култура.

Точно това последното – стихотворчеството – стана повод да го поканя в “Най-добрите”. Роберт Леви не е Роберт Цимерман, но също като американския си съименник успява да намери думите, с които да изрази въжделенията, надеждите, болките, страховете и борбите на своето поколение. Рошавите му стихове, реещи се свободно като птица в небето, отразяват уж само личното, но когато ги слушаш, чувстваш как неговото лично е и твое лично. Поезията му е надинддивидуална, защото намира пътя към другите хора, свързва се с техните преживявания и докосва душите им.

Доката слушаме песента, написана по стихове на Роберт.

Естествено, когато се говори с човек като Роберт, никога не можем да останем само на тема поезия. (И всъщност се надявах да стане така). Затова темите прескачаха към вярата и Бога и отношенията Бог – човек, към историята на прехода и промените у нас след 1989г. (Роберт е сред обичайните заподозрени, когато става дума за гражданските движения и промяната на системата), и накрая към онази тема, в която той едновременно живее себе  си и изследва като учен: българските хипари, дали началото на Джулая още през соца.

Ето го цялото предаване:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *