Спасяването на Бедечка (24 януари 2018)

През последните няколко години в Стара Загора набра скорост гражданската инициатива за съхраняването на местността Бедечка като парк в чертите на града. Ситуацията беше (и все още е) сложна: от една страна стои правото на справедливо възстановяване на отнетата земеделска земя на собствениците, от друга – запазването на благото на цялата градска общност, повишаващо качеството й на живот.

В тази кампания беше важно да се потърсят допирните точки между частния и обществения интерес, така че и двете страни да получат справедливо и оптимално задоволяващо ги решение. Това е трудна задача и местният референдум от 2017г. донякъде реши нещата. Или пък ги оплете още повече?

Референдумът:

Слабото място на референдума е, че той не постигна изискването на закона – в него да участват поне толкова избиратели, колкото са гласували на последните местни избори. В допитването участваха само 15% от имащите право на глас, а за да бъде валиден, трябваше да има поне 40% активност. От общо 143 172 граждани с право на глас, 22 082 души (15.42%) излязоха до урните. Силното му място е, че все пак 85% от гласувалите настояха местността “Бедечка” да бъде превърната в парк.  Почти 19 хил. от гласувалите отбелязаха “Да” на бюлетината, а 3130 – “Не”. Невалидните бюлетини са 123. В резултат, кметът на бщината Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с мнението на мнозинството, независимо, че правно референдумът не е валиден. Това отвори вратите за създаването на нова местна политика за градоустройство и инфраструктура.

Предисторията:

Случаят “Бедечка” стана гореща тема за града, след като над 300 декара с дървета, храсти, затревена площ бяха отредени за застрояване още през 2003 г. Формално, местността никога не е получавала статут на парк, но реално през десетилетията се е превърнала именно в парк, като в нея са засадени живописни дървесни видове и са прокарани алеи. Тук тече и малката река Бедечка. Много преди това в района е имало ниви, но разрастването на града прави мястото атрактивно за строежи на жилища. Това обаче подлага града на риска да загуби 300 декара зеленина. И двете страни са прави, разбира се, но кой и доколко е склонен да отстъпи?

За този сложен казус говорим с Деница Шишкова (медиен експерт и градски изследвател) и Първан Симеонов (политолог и изпълнителен директор на Gallup International България). Първан коментира голямата картина и процесите, които протичат между заинтересованите страни, а Деница представя своя филмов проект “Случаят Бедечка“. Случаят все още не е приключил, но е добре да отбележим докъде са стигнали нещата.

ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *