България пита, Цветан Василев отговаря (14.06.2018)

Това е най-продължителният и най-гледаният на живо хенгаут на български език за всички времена. В пиковия си миг стигна 1201 зрители в реално време. Продължи 4 часа и 24 минути. В момента, когато пиша тези редове, има над 32 000 гледания в YouTube. 

Какво стои зад цифрите?

Стои интересът на хиляди граждани да чуят Цветан Василев без цензура, без интерпретации, без посредничеството на медиите, които устойчиво загубиха и своята свобода, и нашето доверие. Телевизиите и сайтовете системно ограничават отразяването на делото за фалита на КТБ до една гледна точка – тази на прокуратурата. Думите на Цветан Василев се представят избирателно, преразказват се доукрасено или се вадят от контекст. Възможността Цветан Василев да говори на живо е негово право на човек и гражданин, но и наше право да питаме и търсим информация по значими обществени въпроси. А това значи да има равнопоставеност на гледните точки – равнопоставеност, каквато в България все повече липсва. Ето затова направих това предаване. Живеем в общество, което става все по-тоталитарно и все по-близо до матрицата на 1984. Едно оруелско Министерство на истината промива мозъците ни и се грижи да получаваме своята петминутка на омразата, за да се вълнуваме от това, което някой е планирал, и за да не опитваме да мислим сами.

Аз съм социален психолог и от години се интересувам от тоталитарните общества. Вълнувам се и от механизмите на тоталния контрол в нашата и чуждата история, и от това как днес възприемаме този период и с какво го свързваме. Днешна България се приближава все повече към определението на такова общество. Ограничаването на свободата на словото е характерно за тоталитарните общества, а ние все по-често сме свидетели на скриването на теми и на избирателното им представяне. Трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна – като че ли все повече се сливат под ръководството на един координиращ тоталитарен център. Това е огромна и страховита заплаха за демокрацията, за свободата на словото, за свободата на съвестта и за свободата на действието.

Контролът върху свободата на словото е основен елемент от тоталитаризма. Журналисти са физически унищоважани. Вестници са затваряни. България има горчив опит в това. Поинтересувайте се от съдбата на Цвети Иванов, Трифон Кунев, Райко Алексиев след 9 септември 1944г.

За съжаление, има и по-скорошни примери за разправа с журналисти, които изразяват неудобно за влиятелни хора и институции мнение. Уволняват се дръзки репортери. Закриват се дръзки предавания. Изкупуват се телевизии. Прави се възможното общата песен да е в един монотонен равноделен такт. Неслучайно сме на 111-о място в индекса за медийна свобода. Дори гръмогласните умнокрасиви медии също са несвободни, защото признават само на себе си правото да говорят и съдят. И ето, че в общия ритъм влезе един неравноделен такт – предаването с Цветан Василев.

В това интервю ексбанкерът Василев говори за:

 • възхода и фалита на КТБ
 • корупцията и политическия натиск над бизнеса
 • отношенията си с Пеевски
 • кой имаше полза от КТБ
 • войната която води с Пеевски, Цацаров и Борисов
 • (лъже)свидетеля Бисер Лазов
 • ролята на Прокопиев и Икономедиа в атаката срещу КТБ
 • колегите му от банката, които сега са обвиняеми с него
 • ПФК “Ботев” Пловдив

Реакциите на това събитие бяха различни:

 1. Имаше саботаж – неизвестни лица докладваха видео-анонса за събитието във Фейсбук като спам, за да не стигне до много потребители в интернет, и той наистина бе свален за три дни,
 2. Националните телевизии, най-големите новинарски сайтове и най-слушаните радиостанции оглушително мълчаха, като че ли нищо не се е случило и Цветан Василев прави публични изявления през ден, а случаят КТБ е по-незначителен от това как баба Минка си боядисала прозореца,
 3. Умнокрасивите общественици и журналисти нервно се възмутиха, че не-журналист задава не-въпроси и въобще защо се бута на сцената, където трябва да са те – титаните на елитната професионална журналистика, самопомазаните защитници на свободата и правдата,
 4. Обикновените потребители и зрители задаваха въпроси, гледаха и споделяха видеото. Благодарение на тези хора се събраха хилядите гледания. Аз съм един от тях, мисля, че затова се разбираме. 🙂

Ще завърша тази статия с цитати. Ето какво споделиха обикновените граждани, които задаваха въпроси и гледаха предаването:

Едни от най смислените ми 4 часа в живота. Благодаря ! Съжалявам само, че отзвукът от това интервю ще е малък. Националните медии естествено ще мълчат !

Много ми хареса интервюто.Цветан Василев издържа 4 часа и половина да говори..сигурна съм ,че можеше и още/откъде тази енергия🤔/Радвам се че е здрав и силен.Водещия се справи отлично и му Благодаря от сърце за инициативата.БРАВО!

Georgi Stankov респект към вас, концентрацията и високия професионализъм във воденето на това интервю. Много журналисти в България могат само да ви завиждат за това! Успех и пазете се!

Много добре проведено интервю!Благодаря Ви,че не се огънахте пред троловете!

Голямо благодаря. Имахме свобода да избираме какво да слушаме и гледаме. Беше страхотно изживяване

Изключително професионално интервю! Поздравления за водещия и особено за интервюирания! Наистина 4 часа кръстосан разпит онлайн въобще не са малко време! Бяха казани много неща за онези, които са слушали вниматилно и имат капацитета да ги разберат. 

Не усетих, кога минаха 4 часа. Това е показател, че интервюто е интересно, което е заслуга и на двамата участници в него. Браво. Отзвукът е много важен!

Благодаря Ви за усилията, които положихте, и че направихте това интервю възможно!

Да Ви кажа не вярвах да получа отговор на въпрос за Ботев Пловдив но го получих и благодаря. Истината излезе

Поздравления, беше перфектно! Според мен един супер-професионален журналисти щеше да поореже доста от въпросите, би добавил някои негови (услужливи или не) и нямаше да стане толкоз непринудено и информативно.

По моето скромно мнение, Вие се справихте великолепно. Силно съм впечатлена от безпристрастния Ви тон, мярата и етичността, с които поднасяхте въпросите. Искрени комплименти.

Срамно е, че някой “истински журналист” не направи това интервю! така, че – горе главата! Супер си!

Поздравявам Ви за добрият открит урок по “Журналистика”
Вие сте пример за откровено и простичко анализиране на тоновете “съдебни преписки”срещу Цветан Василев !

Позволявам си да цитирам един от коментарите в YouTube, с който съм напълно съгласна:
“Добре беше да чуем и другата страна. Далече съм от мисълта, че всичко е истина – просто това беше неговата версия”
Това беше целият смисъл на това интервю – да се даде гласност на “противниковата” гледна точка, независимо дали някой я смята за правилна или грешна. Воден от идеала за “свобода на словото”. Вече друг ще съди.

Браво на това момче, което се осмели да изръмжи на свинете! Повече хора такива са нужни

Светът е променян на добро от хора, които разбират каузите си. И обратно – рушен е от хора, които си имат само някаква бегла или повърхностна представа какви каузи защитават.
Georgi Stankov е от първата категория хора. Познавам го лично

Респект,Г.Станков!

Поздравления за интервюто, изгледах го цялото! Пазете се, бъдете здрав и не се предавайте! Който има мозък в главата си, ще разбере, който няма….ще остане част от стадото в България! Но това, че след такива думи….„.законопазителите” спят е най-страшното за мен!

направихте виртуозно интервю! страхотен сте! успех!

Мисля, че скоро ще пиша по темата, конкретно за Вашето интервю. Според мене направихте нещо, което досега никой не е направил.

Здравейте и поздравления за интервюто! Само ще кажа, че това което направихте днес, много известни и наложени журналисти в БГ никога не биха си го позволили. А то е в името на нещо, което всеки от тях се предполага, че следва и брани- свободата на словото- основна ценност за всеки журналист.

Такъв формат в България не е правен до този момент. Хареса ми фокусът върху обикновения български гражданин, който има много въпроси, но няма къде да ги зададе. Страхотно е, че отговорихте на повечето въпроси, събрани през седмицата след анонса, но съумяхте и да отговорите на въпросите, зададени в реално време. И водещият, и интервюираният имат чест и достойнство. Всички помним как bTV уж събира въпроси, за да ги зададе на Борисов, но не зададе нито един. Едно онлайн предаване засрами водеща телевизия! Браво!

Избирам да си запазя тези мнения – на хора, 90% от които не познавам, но които разбраха, приеха и споделиха вярата ми в свободата на словото за всеки. Пътят от слаба и неукрепнала демокрация към тоталитарна псевдодемокрация от руски и турски тип се извървява неусетно, ей така – между другото, докато сме улисани в мисли за сметките, работата, семейството или поредния медиен скандал за отклоняване на вниманието. Демокрацията трябва да се защитава, а неин принцип е, че всеки има право да изразява позицията си. Бил той Цветан Василев, бил той Мунчо. Никога преди не съм гледал на “Най-добрите” като на проект за свобода на словото в политическия смисъл, но през последните две седмици си казах, ще ако няма кой друг да го прави, съм готов да направя отново и отново подобни предавания. Какво да се прави – характер, наследил съм го от баща си.

2 comments

 1. Браво! Наистина направихте интервюто по отличен начин, а “професионалистите” да се сърдят на себе си, че не си вършат работата.

 2. Браво, гледах го лайф, добре се получи, само така!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *