Как да запазим връзката с корените? Разговор с Ива Попова (29.03.2015г.)

Ива Попова завършва журналистика в СУ “Св.Климент Охридски”, а освен това живее и учи в Полша в продължение на три години, но след това съзнателно избира да се върне в планинското си село Бачево и да се занимава със съхраняване и обогатяване на културната дейност.  Казва, че сърцето й е разделено между Вроцлав и Бачево.

Замисляли ли сте се какво може да накара една образована и млада жена да се върне в родния край? Кой знае, може би Бачево е особено място? Може ни корените там са по-здрави и силни, може би стигат по-дълбоко – не в земята, а в душата на човека?

Iva (copyright - Georgi Grancharov)
Живата вода на старите традиции – ето какво носи Ива. Copyright: Георги Грънчаров

Но дори да се върне, какво може да прави млад и пълен с идеи човек в родния край? Има ли какво да прави? Оказва се, че има! Ива твърди, че никога не й е скучно, защото постоянно е ангажирана в някакви дейности. С работатата в сдружение “Ортосия” и в читалище “Самообразование 1928”, тя  подпомага съхраняването на традициите и съживяването им по нов начин в съвремието. Например надбягванията с коне по Тодоровден, или посещението на скалата на св.Георги.

И така ни представя модел, чрез който старинните традиции и обичаи от нещо вехто, изветряло и ненужно (щото все пак не са хай-тек,  нали така, нямат тъч скрийн ) могат да се превърнат в печелившо начинание и да подпомогнат развитието на местната общност!

Някои отключовите думи в този разговор: #традиции #общност #развитие   #културенмениджмънт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *