За украинските работи – разговор с посланик Микола Балтажи (22.02.2017)

В последните дни на февруари Украйна отбеляза третата годишнина от Евромайдана, Революцията на достойнството и трагичната гибел на героите от Небесната стотна. По този повод на 22 февруари 2017г. разговаряхме с извънредния и пълномощен посланик на република Украйна в България – Негово превъзходителство г-н Микола Балтажи.

Темата е “За украинските работи” – за миналото, културата и народа на Украйна, но също и за нейното настояще и бъдеще. Украйна ни е близка езиково, културно и географски, но като много други по-малки държави, съществуващи в сянката на голям и могъщ съсед, остава незабележима за нас, българите. А има какво да научим. И го правим с най-подходящия събеседник – ерудираният и сладкодумен посланик Микола Балтажи, който ни говори на своя роден български език.

За какво говорим?

Посланикът разказва за своето потекло от средите на бесарабските българи и за отношенията между украинци и българи, но закономерно основният акцент на разговора е върху окупацията и анексията на Крим, нашествието на руските сили в Донбас и информационната война на Русия срещу Украйна, Европа и демокрацията. С изключително ясни и неопровержими аргументи, с патоса на човек, който защитава истината, с широкия си поглед на дипломат и интелектуалец, Микола Балтажи оборва поредицата от лъжи, манипулации и внушения, които проводниците на руската хибридна война разпространяват в България и по света. Да, има хибрина война, има медийна дезинформация, а потършевши са не само украинците – потърпевши сме и ние, облъчваните с лъжи. В края на срещата посланикът прави и анализ на развитието на страната си през последните три години.

Ето цялото интервю:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *