Звездобройци: поглед към звездите с Ваня Статева (14.11.2014г.)

Някога Оскар Уайлд е писал:

Всички сме в калта, но някои от нас гледат звездите.

Предаването “Звездобройци” представя човек, който гледа към звездите и в буквален, и в преносен смисъл. Това е доц. д-р Ваня Статева работи от Института по астрономия* на БАН.

Ваня скромно казва, че не може да се похвали с велики каузи и идеи, което не е съвсем точно.

Ваня е човек за пример. Защото тя работи това, което харесва. Посвещава му времето, енергията и любовта си. И така вече 30 години.  Предава страстта си към “звездобройството” на по-млади колеги, студенти и ученици на различни мероприятия на астрономическата база “Белите брези” край Ардино в Източните Родопи и на обсерваторията на връх Рожен в Средните Родопи.

И най-важното, с което напълно се вписва в профила на “Най-добрите” – тя осъзнава колко е важно да се популяризира науката, за да бъде по-достъпна и разбираема за повече хора и с готовност споделя с нас малка частица от знанията и опита си.

Ваня увлекателно ни разказа за работата на института и обсерваторията на Рожен; представи снимки на интересни небесни обекти и явления; сподели малко и от нещата, с които се занимава – двойни звезди, звезди с пекулярен* химически състав, спектроскопия и покрай това ни разкри някои от научните методи, използвани в астрономията. Накратко ни представи и мисията Розета на Европейската космическа агенция и с какво е значима тя за човечеството. Също така Ваня убедително отстоя важността на това България да стане  член на Европейската космическа агенция, като подчерта, че високият членски внос от 1 млн. евро годишно всъщност е инвестиция, защото чрез ЕСА български фирми могат да развиват нови технологии, а българските учени ще използват изключително модерна техника.

– – – – – Бележки: – – – – – 

* Всъщност институтът има доста по-дълго име: Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. 

** пекулярен значи особен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *